1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak
4 Aralık 2023 tarihinde Resmi Gazete‘de yayımlanan yönetmelik değişikliği, araçların satış, devir ve tescil hizmetlerini etkileyen önemli düzenlemeleri içermektedir. Bu yeni düzenlemelerle birlikte, O1 belgeli karavanların tescili için geçiş süresi belirlenmiştir.
Karavan İmalatçıları ve Tedarikçileri Derneği (KAİTED)’den alınan bilgilere göre, yeni yönetmelik kapsamında, O1 belgeli karavanların kayıt altına alınması artık zorunlu hale gelmiştir. Bu karavanların, üretici veya ithalatçı tarafından Araç Sicil ve Tescil Sistemi (ARTES)’ne kaydedilmesi gerekmektedir. Yönetmelikle ilgili daha fazla bilgiye www.kaited.org adresinden ulaşabilirsiniz.
Tescil Süreci ve Geçiş Dönemi
Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Fazlıoğlu, araç tescil işlemlerinin gerçekleştirileceği noter şubesi sisteminin 1 Ocak 2025’te devreye alınmasının planlandığını, ancak olası sistemsel sorunlar nedeniyle tescil işlemlerinin tamamlanma zorunluluğunun 1 Temmuz 2025’e kadar ertelendiğini ifade etti.
Patronlar Dünyası’nın haberine göre, ARTES başvuruları, Türkiye Noterler Birliği portalı üzerinden kimlik, firma bilgileri ve e-imza ile yapılabilecektir. Fazlıoğlu, 1 Ocak 2025’ten önce üretilen, yüklü ağırlığı 750 kilograma kadar olan römork ve yarı römorklardan, uygunluk belgesi bilgileri ARTES’e elektronik ortamda aktarılanların 1 Ocak 2035 tarihine kadar ilgilisinin talebi doğrultusunda tescil edilebileceğini belirtti. Bu tarihten sonra tescil edilmeyen römorkların kara yolunda kullanılmasının yasaklanacağını vurguladı.
O1 Sınıfı Karavanlar için Tescil Zorunluluğu
Fazlıoğlu, 1 Ocak 2025’ten sonra üretilen tüm O1 sınıfı karavanlar için tescil işleminin zorunlu hale getirileceğini ve 2035 yılına kadar tescil edilmeyen bu belgeli karavanların trafikten men edileceğini aktardı.
Tescil işlemleri tamamlanan O1 sınıfı karavanların her yıl düzenli olarak muayeneye tabi tutulacağı, bu karavanların araçtan bağımsız plakayla kullanılabileceği ve B sınıfı ehliyetle sürülebileceği bilgisi de paylaşılmıştır. Fazlıoğlu, bu düzenlemenin sektörün daha güvenli ve düzenli bir yapıya kavuşmasını amaçladığını belirterek, “KAİTED olarak üyelerimizin ve sektör paydaşlarımızın bu süreci sorunsuz bir şekilde tamamlamaları için yanlarında olmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.