81 ilde 2.2 milyon fidan dikilecek

02.11.2024
A+
A-

Türkiye İş Bankası’nın 100. yılına özel olarak hayata geçirilen 81 ilde 81 orman projesi, çevreye duyarlı adımları ve sürdürülebilir geleceği destekleyen önemli bir girişimdir. Bu projeyle doğaya katkı sağlanarak, gelecek nesillere yeşil bir miras bırakılacak.

81 ilde 2.2 milyon fidan dikilecek

Türkiye İş Bankası'nın 100. Yılı Kutlamaları

Türkiye İş Bankası, 100. yılı etkinlikleri çerçevesinde Orman Genel Müdürlüğü ve TEMA Vakfı iş birliğiyle yeniden hayata geçirilen “81 İlde 81 Orman Projesi”nin ilk dikim törenini Samsun’da gerçekleştirdi. Bu proje, Türkiye’nin dört bir yanında orman varlığını artırmayı, çevre bilincini güçlendirmeyi ve birçok canlıya yaşam alanı sunmayı hedefliyor. İş Bankası’nın 100. yılı vesilesiyle düzenlenen bu projenin ilk fidanları Samsun’da toprakla buluşturuldu.

81 İlde 2.2 Milyon Fidan Dikilecek

Bu projenin ilk aşamasında, İlkadım ilçesinde 7 hektarlık bir alana 10 bin fidan dikimi gerçekleştirilmiştir. Daha önce, 2008-2012 yılları arasında ise Atakum ilçesi Karaoyumca Mahallesi’nde 11 bin fidan dikimi yapılmıştı. 81 İlde 81 Orman Projesi, bitki örtüsü ve canlı türlerinin artması, daha fazla karbon tutulması ve iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla Türkiye genelinde 2,2 milyon fidanı toprakla buluşturmayı planlıyor.

“Atatürk Vizyonuyla Geleceğe Yürümek”

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, fidan dikim töreninde yaptığı konuşmada, İş Bankası olarak 2008-2012 yıllarında ülke genelinde 1500 dekar alanda 2 milyon 205 bin fidan diktiklerini belirtti. Projeye Samsun’dan başlamanın gururunu yaşadıklarını ifade eden Aran, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Atatürk vizyonuyla, Türkiye’nin ikinci yüzyılda nasıl kalkınabileceğini ve neleri farklı yapabileceğini araştırırken kendimizi sürekli şu soruyla karşı karşıya buluyoruz: Atatürk yaşasaydı hangi projeleri hayata geçirirdi? Ülkemizde ve dünyada bugün yaşanan sorunlara ne gibi çözümler getirirdi? Çünkü Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ülkemizin kurucusu olduğu kadar bankamızın da kurucusudur. Bu düşüncelerle, Ankara’da bir belediye başkanının Atatürk’e bütçesini sunduğu anı hatırlıyoruz. Atatürk, bütçede ağaçlandırma kalemi göremeyince, ‘Bunu başka bir yere mi yazdınız?’ diye soruyor. Belediye başkanı mahcup bir şekilde, ‘Onu ayrıca sunacağız paşam’ diyerek, hemen ağaçlandırma projesini hazırlatıyor. Dolayısıyla, bir ilin kalkınması için gerekli bütçeye bakarken, o bütçede ağaçlandırma kaleminin olması gerektiğini gösteren bir liderimiz var.”

“Ormansız ve Ağaçsız Toprak Vatan Değildir”

Aran, İş Bankası’nın 81 İlde 81 Orman Projesi’ni ikinci kez başlatmasının önemine değinerek, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleriyle, ormansız ve ağaçsız bir toprak vatan değildir. Bu yüzden vatanımıza sahip çıkıyoruz. Sürdürülebilirlik, günümüzde sıkça dile getirilen ama değeri giderek azalan bir kavram. Ancak, bu konu hepimiz için, özellikle de çocuklarımız için, hayati bir öneme sahip. Sanayileşme sürecinde gezegenimizi tükettiğimizin farkında değiliz. Dünya geniş olduğu için iklim, toprak ve temiz suyun her zaman elimizin altında olduğunu sanıyoruz. Ancak bu kaynakları kötü kullanıyoruz ve tarım ile orman alanlarını sanayi alanlarına dönüştürme hızımız oldukça yüksek. Bu sebeple, iklim dengesini bozma konusundaki ilerleyişimiz de hızlı bir şekilde devam ediyor.”

İş Bankası’nın karbon sıfır bir banka olma hedefinde kararlı adımlar attığını vurgulayan Aran, “Kendi karbon ayak izimizi sıfırlamak için çalışmalara başladık. Daha sonra, kredi müşterilerimiz ve tedarikçilerimizle birlikte bu hedefe ulaşmaya çalışacağız. Diktiğimiz ormanlar, ileride karbon yutak alanları oluşturmamıza yardımcı olacak ve projelerimizi sürdürülebilir bir şekilde devam ettirme niyetindeyiz. Herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiğinde, büyük resmin gidişatına belki doğrudan tesir edemeyiz ama en azından çocuklarımıza ‘Biz bunun için ne yaptık?’ sorusuna verilecek bir cevabımız olur.”

“İki Büyük Krizle Yüz Yüze Olabiliriz”

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, 2008-2012 yılları arasında gerçekleştirilen projenin %84 başarı ile tamamlandığını belirterek, “İki büyük krizle karşı karşıyayız: iklim krizi ve biyoçeşitlilik kaybı. Eğer bir şeyler yapabileceksek, bu fırsatı elde edebilecek son nesil biziz. Bizden sonraki nesillerin bu fırsatı elde etmesi oldukça zor görünüyor.”

Amasya Orman Bölge Müdürü Ferdi Özer de Orman Genel Müdürlüğü’nün Türkiye’nin her köşesini ağaçlandırmak için çalıştığını vurgulayarak, “Ülkemiz, orman varlığını artıran ülkeler arasında Avrupa’da birinci sıradadır.” dedi. Konuşmaların ardından fidanlar, öğrencilerin yardımıyla toprakla buluşturulmaya başlandı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.