2025’te hangi yatırım araçları kazandıracak?
Allbatross Grup Stratejisti Volkan Dükkancık, 2025 yılına yönelik piyasa beklentilerini anlatırken çarpıcı ifadeler kullandı.
Ekonomim’deki habere göre Şenay Zeren’in sorularını cevaplayan Dükkancık’ın açıklamalarından öne çıkan bölümler şöyle:
– Merkez Bankası’nın önceden garanti edilmiş bir faiz indirim sürecine girdiğini düşünmüyorum. Ancak, enflasyon müsaade ettiği sürece her toplantıda gözden geçirme yaparak, aradaki reel faiz farkını koruyacak şekilde faiz indirimlerinin devam edeceğini de bekliyorum. Buradaki esas amacın, enflasyonla mücadeleye zarar vermeyecek şekilde ekonomik büyüme tarafını da düşünen hassas bir denge olduğunu dikkate almak gerekiyor.
– Borsada 2025’in ilk yarısının biraz daha zorlu geçeceği aşikâr. Bu süreci aslında bir geçiş dönemi olarak da değerlendirmek mümkün. 2024 yılının ana teması olan yüksek faiz ve yavaşlayan büyüme temasının yılın ilk çeyreğinde de devam edeceğini; ancak sonrasında yavaş yavaş faiz indirimlerinde ivmenin artmasıyla birlikte, düşen faiz ve canlanan büyüme temasına doğru evrileceğini düşünüyorum. Doğru bir zamanlamayla sektör ve şirket rotasyonları yapabilmesi durumunda, borsa açısından 2025 yılının önemli bir fırsat sunduğunu düşünüyorum.
– 2024 yılında yıldızı olan iletişim, sigorta, gıda perakendecileri, sağlık ve banka sektörleri için 2025 yılının ilk çeyreği yine pozitif geçmeye aday. Yılın ikinci çeyreğiyle birlikte, gerilemeye devam eden faizlerin yarattığı büyümenin canlanacağı beklentisiyle, döngüsel sektörlere doğru yavaş yavaş rotasyonlar görmemiz mümkün. Bu noktada gayrimenkul yatırım ortaklığı, çimento, inşaat malzemeleri, otomotiv ve beyaz eşya gibi büyüme ve faiz hassasiyeti yüksek sektörlere de geçişlerin yaşandığını göreceğimizi düşünüyorum. 2025 yılında, doğru zamanlamayla bu sektörel rotasyonları yapabilecek yatırımcıların, yılın sonunda endeksin üzerinde getiri sağlayacağı kanaatindeyim.
– 2025 yılı genel varlık dağılımı, aktif olarak takip edilmesi gereken bir yıl olacak. Yılın ilk yarısında, görece yüksek kalmaya devam edecek faize dayalı enstrümanların, portföylerde yer alması gerektiğini düşünüyoruz. Ancak yılın tamamına bakıldığında, doğru sektör ve şirketlerden seçilmiş ve zamanında yapılmış rotasyonlarla dengelenen bir hisse senedi portföyünün, yılın sonunda hem faiz hem de enflasyon üzerinde bir getiri sağlayacağı kanaatindeyiz.
– Yukarıda bahsettiklerimi dikkate alarak, yılın ilk çeyreği için yüzde 40 sabit getirili enstrümanlar (ağırlık kısa vadeli tahviller olacak şekilde), yüzde 50 hisse senedi ve yüzde 10 da gram cinsinden altın, doğru bir portföy ihtiyacı olacaktır.
– Yılın ikinci çeyreği ile birlikte, portföylerdeki hisse senedi oranının bir miktar daha arttırılabileceğini düşünüyoruz ve yılın ikinci yarısında hisse senedi ağırlığımızı yüzde 60-70 bandına kadar çıkarmayı planlıyoruz. Ancak bu noktada belirttiğimiz gibi, sektör ve şirket seçimi oldukça kritik bir konu olarak karşımıza kalmaya devam edecek.