Emek Gençliği Bursa: “Düzeniniz Ölüm Saçıyor”
Bursa’da stajyer olarak çalışan öğrenci, transpaletin altında kalarak yaralanması üzerine Bursa Emek Gençliği yazılı bir açıklama yaptı.
Bursa’nın Nilüfer ilçesi Küçüksanayi bölgesinde bir fabrikada staj görmek için giden lise son sınıf öğrencisi Onur Turan alanı olmadığı bir alanda çalıştırılması sonucu transpaletin altında kalarak iş kazası geçirdi. Kaza sonucu Turan’ın omuzunda kırık ve çatlaklar oluştu.
Yaşanan iş kazası sonucu açıklama yapan Bursa Emek Gençliği, ‘Düzeniniz ölüm saçıyor’ dedi.
“Gençler sömürü çarkları arasında ölüme itiliyor”
Bursa’da Mimar Sinan Endüstri Meslek Lisesi son sınıf öğrencisi Onur Turan, staj yaptığı iş yerinde bir iş kazası geçirdiği vurgusu yapılan açıklamada, “Bilgisayarlı makine imalatı bölümü öğrencisi Onur, staj alanı dışındaki bir iş olan transpalet ile yükleme yaptırıldığı sırada iş kazası meydana geldi. Stajyer öğrencileri kendi iş alanlarından çıkararak fabrikalara, atölyelere ucuz iş gücü olarak konumlandıran Milli Eğitim Bakanlığı, sermayeden yana politikalar yürütmektedir. Devlet, sermayenin kâr arayışına tüm kaynaklarını seferber ederken patronların iş güvenliği önlemini almadığı iş alanlarında gençler güvencesiz koşullara mahkum edilerek sömürü çarkları arasında ölüme itiliyor” denildi.
“Patronların çıkarı için hayatımızı gasp etmelerine izin vermeyeceğiz”
Onur’un iş kazası geçirmesinin ardından ambulans çağırmadan olaya müdahale eden sorumlular kazanın üstünü örtmeye çalışarak ailesine haber dahi vermediğine yer verilen açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı, “Kayıtlı olarak son 11 yılda en az 754 çocuk işçi hayatını kaybetti. Üç kuruşa çalışırken “Sıra ne zaman bana gelecek?” diye beklemeyeceğiz! Patronların çıkarı için hayatımızı, gençliğimizi çalmalarına, eğitim hakkımızı gasp etmelerine izin vermeyeceğiz. Emek Gençliği olarak; mesleki eğitim kapsamında stajyer öğrencilerin eğitim-öğretim alanlarından koparılmamalı, sermayeye ucuz iş gücü haline gelmemesi için ihtiyacı olan her öğrenciye karşılıksız burs verilmelidir. Geleceğimiz ve haklarımız için, nitelikli ve bilimsel bir mesleki eğitim için sınıfımızdan, atölyemizden başlayarak birleşelim.”