Meclis’te Kılıçdaroğlu tartışması
Meclis’te Grup Önerileri Üzerine Görüşmeler
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, Saadet Partisi’nin “Adalet reformu”, İYİ Parti’nin “Sağlıklı gıdaya ulaşımda yaşanan sorunlar”, DEM Parti’nin “Tüketici sağlığının korunması, gıda güvenliği, taklit ve tağşiş” ile CHP’nin “Anayasal örgütlenme hakkı” konularındaki grup önerileri ayrı ayrı ele alındı. Partisinin grup önerisi üzerine söz alan Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, adaletin toplumsal düzen için en hayati dinamiklerden biri olduğunu vurguladı. Şahin, yargının önemli sorunları olduğuna dikkat çekerek, “Bütün yapısal sorunların çözümü için araştırma komisyonu kurulmasına ihtiyaç var. Vatandaşlarımızdaki cezasızlık algısını ortadan kaldırmak için adil ve eşitlikçi bir düzenleme yapılması elzemdir. Süresiz nafakanın da hakkaniyetle ele alınması gerekmektedir.” dedi.
İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, gıda güvenliğinin halk sağlığı üzerindeki etkisine dikkat çekti. Öztürk, sağlıklı gıdaya erişimin sağlanması için denetimlerin artırılması, caydırıcı cezaların uygulanması ve tüketicilerin şüpheli ürünler hakkında yetkilileri bilgilendirmesi gerektiğini ifade etti. DEM Parti Bitlis Milletvekili Hüseyin Olan ise Türkiye’nin birçok stratejik tarım ürününde dışa bağımlı olduğuna, tarım arazilerinin boş kaldığına ve çiftçilerin yalnız bırakıldığına değindi. Olan, taklit ve tağşiş ürünlerin kamuoyunu yanıltmaması için halkın doğru ve şeffaf bir şekilde bilgilendirilmesi gerektiğini belirtti.
CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Manisa’nın Soma ilçesindeki bir maden firmasına yönelik işçilerin gerçekleştirdiği eylemi gündeme getirerek, “İşçileri sendikaya üye oldukları ve örgütlendikleri için işten çıkardılar.” şeklinde konuştu. Genel Kurulda CHP, DEM Parti, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nin gündeme ilişkin grup önerileri oy çokluğuyla kabul edilmedi.
Kılıçdaroğlu Hakkında Verilen Karar
Bu arada, görüşmeler devam ederken yerinden söz alan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, İstanbul 48. Asliye Ceza Mahkemesi’nin eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında zorla mahkemeye getirme kararı verdiğini hatırlatarak, bu duruma sert bir şekilde tepki gösterdi. Başarır, “Ülkeyi bu haberle meşgul edenlerden utanç duyuyorum. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, bu partinin onurudur, gururudur ve milyonların saygı duyduğu bir isimdir. İstanbul 48. Asliye Ceza Mahkemesi, Cumhurbaşkanı’nın avukatlarının şikayeti üzerine zorla getirme kararı vermiştir. Herkes şunu bilsin ki Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu zorla oraya getirebilecek bir güç yok. Ülkenin hukuku utanç verici bir noktaya gelmiştir, yargısı taraflıdır.” dedi.
Ortamı Germeye Gerek Yok
Başarır’ın eleştirilerine yanıt veren AKP Grup Başkanı Leyla Şahin Usta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isminin karıştırılmasının hem yargıya hem de ülkenin Cumhurbaşkanı’na saygısızlık olduğunu belirtti. Usta, “Cumhurbaşkanımızın işini gücünü bırakıp mahkemeye böyle bir talimat vereceğine kimse inanmaz, bu haber kesinlikle yalandır. Eğer bunun hesabı sorulacaksa, avukatları mahkemeyle görüşür ve sorarlar. Bu tür iftira ve yalan iddialarla Mecliste ortamı germeye gerek yok. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun vereceği bir hesabı varsa, bunu mahkemeyle görüşmesi gerekir.” diye konuştu.
Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ ise yargının verdiği kararlarda bazı zafiyetlerin oluşabileceğini, ancak bu tür sorunların diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini söyledi. Konuşmaların ardından Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerindeki görüşmelere geçildi.