Okul ve yurtlarda gıda denetimi başladı

18.10.2024
A+
A-
Okul ve yurtlarda gıda denetimi başladı

Gıda sahtekarlığına karşı mücadele devam ederken, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, okul, yurt ve etüt merkezleri gibi yerlerde gıda denetimlerinin başladığını duyurdu. Bakan Yumaklı, “Türkiye genelinde yaklaşık 23 bin okul, yurt ve etüt merkezi gibi kurumların yemekhane ve kantinlerinde denetimlere başladık. Önümüzdeki iki hafta boyunca 81 ilde denetim süreci devam edecek. 8 binden fazla gıda denetçimizle sahada olacağız. Denetimlerde uygunsuzluk tespit ettiğimiz işletmelere en ağır cezaları uygulamaktan çekinmeyeceğiz,” şeklinde konuştu.

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Bakanlık Beştepe Kampüsü’nde gerçekleştirilen ‘Dünya Gazetesi İklim Ekonomisi-Sürdürülebilir Tarım ve Su Kaynakları Yönetimi Zirvesi’nde açıklamalarda bulundu.

Denetim Süreci ve Vatandaşların Rolü

Yumaklı, güvenilir gıdaya ulaşmanın önemine vurgu yaparak, “Yıl boyunca süren denetimlerimizin yanı sıra belli dönemlerde yoğunlaştırılmış sektörel denetimler gerçekleştiriyoruz. Çocuklarımızın ve gençlerimizin sağlıklı gıdaya erişimi için yeni bir denetim süreci başlatıyoruz. Türkiye genelindeki yaklaşık 23 bin okul, yurt ve etüt merkezi gibi yerlerin yemekhane ve kantinlerinde denetimlere başladık. 2 hafta sürecek denetimlerde, 81 ilimizin tamamında 8 binden fazla gıda denetçisi sahada olacaktır. Denetimlerde uygunsuzluk tespit edilen işletmelere en ağır ceza uygulanacağından kimsenin şüphesi olmasın,” dedi. Ayrıca vatandaşlara, gıda ile ilgili olumsuz bir durumla karşılaştıklarında ALO 174 numaralı gıda hattı veya WhatsApp hattı üzerinden ihbarda bulunabileceklerini belirtti. “En iyi denetçi, vatandaşın kendisidir,” ifadesini kullandı.

Sektörün Güvenliği ve Farkındalık

Yumaklı, 2 Ekim’den itibaren hileli ve sağlığı tehlikeye atan ürünleri anlık olarak yayımlamaya başladıklarını aktararak, “Bu sistem, vatandaşlarımızın doğru ve hızlı bir şekilde bilgi alması için hayata geçirildi. Yeni sistemle ilgili olarak vatandaşlarımızın memnuniyetini duyuyoruz. Bu durum, gıda sektöründe bir farkındalık ve tüketici bilincinin artmasına da katkı sağlıyor. Ancak, bu yayımlanan uygunsuzluklar nedeniyle gıda sektörümüzün tamamını töhmet altında bırakmak doğru değil. Amacımız, gıda üretimi ve satışı yapan firmaların kendilerine çeki düzen vermelerini sağlamak,” şeklinde konuştu.

Gelecekteki Gıda İhtiyaçları

Bakan Yumaklı, çeyrek asır önce gelecekte savaşların gıda ve su nedeniyle olabileceğinin öngörüldüğünü belirterek, “O dönemde bu geleceğin bu kadar yakın olacağını tahmin edemezdik. Bugün geldiğimiz noktada bu gerçeği bizzat hissediyoruz. 1960 yılında dünya nüfusu 3 milyar civarındayken, bugün 8 milyara yaklaşıyoruz. Önümüzdeki 26 yıl içinde bu sayının 10 milyara çıkması bekleniyor. Türkiye nüfusu ise 1960 yılında 27 milyon, bugün 85 milyon; 2050 yılında ise 105 milyonu geçeceği öngörülüyor. FAO (Gıda ve Tarım Örgütü) verilerine göre, 2050 yılına kadar bu günden yüzde 50 daha fazla suya ve yüzde 70 daha fazla gıdaya ihtiyaç duyacağız. Bu nedenle, gıda ve tarım politikalarımızı bu projeksiyonla geleceğe hazırlarken, gıda arz güvenliğimizi teminat altına alacak birçok yeniliği hayata geçiriyoruz,” ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Şurası

Türkiye’nin Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının kesişim noktasında bulunduğuna dikkat çeken Yumaklı, “Bu üç kıtayla tarihi ve kültürel bağlarımız var. Bu bölgenin insanını tanıyoruz ve onlar da bizi çok iyi tanıyor. 4 saatlik bir uçuşla dünya nüfusunun yüzde 40’ına ve 9 trilyon dolarlık pazara erişim sağlayabiliyoruz. New York’tan Tokyo’ya kadar 16 farklı saat dilimindeki pazarlara aynı gün ulaşma imkanı sunuyoruz. Kıtalar arası kara, hava, deniz bağlantı ve enerji yolları, Türkiye’yi güvenli bir yatırım limanı haline getiriyor. Bu potansiyelimizi, sektörün tüm paydaşlarının katılımıyla ortak bir fikir birliği içerisinde ortaya çıkarmamız gerekiyor. Danışan dağı aşar, danışmayanın yolu şaşar. Bu bağlamda, Bakanlığımızın geleceğe yönelik politikalarında güçlü bir referans kaynağı oluşturmak amacıyla Tarım ve Orman Şurası’nı toplamaya karar verdik,” dedi.

Ülkemizde ilk Tarım Şurası 1997, ikincisi 2004 yılında yapılmış, 2019 yılında ise üçüncü şura Tarım Orman Şurası olarak gerçekleştirilmişti. Yumaklı, “Dördüncü Tarım Orman Şuramızı 2025 yılı Nisan ayında gerçekleştireceğiz. Bu şura, geleceğe ışık tutacak vizyonel bir bakış açısıyla yürütülecek. Tarım ve ormancılık alanında önümüzdeki 10 yılda bizi nelerin beklediğini tartışacağız ve yeni stratejiler geliştireceğiz. Kamu ile beraber çiftçiler, üretici birlikleri, kooperatifler, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve özel sektör temsilcileri başta olmak üzere, tarımla doğrudan veya dolaylı olarak ilgilenen herkesin katkılarına açık bir platform sağlayacağız,” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.