Veresiye yazdırıp getirmeyenler, büfeciyi çileden çıkardı

20.10.2024
A+
A-

İnegöl’de büfe işletmecisi Ömer Cabir, borç yükü ve aldığı uyarılara isyan ediyor. Zorlu yaşam mücadelesi ve esnafın karşılaştığı zorluklar hakkında cesurca konuşan Cabir’in hikayesini keşfedin.

Veresiye yazdırıp getirmeyenler, büfeciyi çileden çıkardı

Bursa'nın İnegöl İlçesinde Büfe İşletmecisi Ömer Cabir'in İsyanı

Bursa’nın İnegöl ilçesinde 15 yıldır büfe işleten Ömer Cabir (50), yaşadığı zorlukları aşmak için işyerine dikkat çekici uyarılar astı. Cabir, bu yazıların müşterileri bilgilendirmek ve hayal kırıklıklarını azaltmak amacıyla hazırlandığını belirtiyor.

”Ayağınıza Sigara İstemeyin”

Cabir, işyerine astığı uyarılarda şunları ifade etti:

  • Ayağınıza sigara istemeyin! Girin içeriden alın.
  • Cumartesi günleri borcunu ödemeyenin hesabı kesilir.
  • Kesinlikle veresiye istemeyin.
  • Birazdan bırakırım, geçerken öderim, cumartesi yanındayım, aybaşı getireceğim, bıktık bu laflardan. Paranız varsa alın, yoksa alma.

”İnsanların Sürekli Uğraştırması”

Ömer Cabir, konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı: “15 yıldır büfe işletmecisiyim. Bunun yanı sıra doğa sporlarıyla da 35 yıldır ilgileniyorum. 2003 yılında İnegöl Doğa Sporları Kulübü (IDOSK) adı altında bir dernek kurduk ve şu anda 7 branşla faaliyet gösteriyoruz. Gece gündüz demeden, şelale ormanlarında ve dağlarda gezip duruyoruz. Ancak son 15 yıldır insanlarla mücadele etmek zorunda kaldık. Birçok müşteri, burada bir çay içip samimiyet kurduktan sonra ‘ağabey, birazdan bırakırım’ diyerek borçlanıyor. İlk başta düzenli ödemeler yapanların, bir süre sonra ortadan kaybolduğu oluyor. Aylardır WhatsApp’tan yazıyorum, dönüş yok; telefonla arıyorum, cevap yok. Ama kendi oturduğunda birisi ödeme yapmadığında, kendisine hakaret ediyor. Ancak kendine geldiğinde ‘yok bir şey’ diyor. Borç sigara istememek gibi bir kuralım var, ama bu kural bazıları için geçerli değil. Yıllardır bu durumu yaşıyoruz ve insanlar sürekli uğraştırıyor.”

”Gözünün İçine Baka Baka Yalan Söylüyor”

Cabir, yalanların ardı ardına geldiğini belirterek, “Aybaşı geldiğinde ‘tamam abi, her şeye garanti’ diyorlar ama geçmişte yaşadığımız birçok olaya bakıldığında, bu durumun güvenilir olmadığını anlıyorum. Bir müşteri, gece arayıp ‘Abi neredesin, büfeye geldim borcumu getirmeye’ dediğinde, ‘tamam’ diyorum ama sabah geldiğimde kapının altında para yok. Aradığımda ‘Acil Bursa’ya çıkmam gerekiyordu’ diyor. ‘Mübarek, kapının altından para atmak saatler mi sürüyor?’ diye soruyorum. Gözlerinin içine baka baka yalan söylüyor. Bu yazılar, yeni gelen insanlara yönelik. Mesela yeni gelen bir müşteri, sigara almak için gelecek ve borç sigara isteme yazısını görecek. Eğer o yazıyı görürse, bir şey istemeye cesaret edemeyecek. ‘Bu adam bunu yazmış, bana vermez’ diye düşünüyor. Yani gerçekten caydırıcı oluyor. Kendi açımdan fahiş bir zararım olmasa da, verilen sözlerin tutulmaması beni en çok sinirlendiren durum. Borcun miktarı benim için önemli değil; bir lira da olsa, getir ver kardeşim, 100 TL de olsa, getir ver.” diyerek dert yandı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.