2025’ten itibaren zorunlu olacak
Bakanlık, tüketici haklarını koruma amacıyla ve sahte ilanlarla vatandaşların karşılaştığı fiyat manipülasyonlarını önlemek için “doğrulanmış ilan” uygulamasını başlatmıştır. Bu uygulama, otomotiv sektörü için de geçerli olacak ve 2025 yılı itibarıyla tamamen zorunlu hale gelecektir. Otomobil satacak kişilerin, e-Devlet üzerinden kendi araçlarını seçerek, portallar aracılığıyla yayımlayacakları ilanları resmiyete kavuşturmaları gerekecektir.
Bu uygulamanın hedefi, otomotiv sektöründe adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısının oluşturulmasıdır. Bu sayede, tüketicilerin mağduriyetlerinin önlenmesi ve güvenli bir ticaret ortamının sağlanması amaçlanmaktadır.
Tüketicilerin Mağduriyeti Azalacak
Anayasa’nın 167. ve 172. maddelerinin bu bağlamda kamuya önemli görevler yüklediğini belirten Kılıç, devletin mal ve hizmet piyasalarını düzenleyici önlemler almasının piyasaların büyümesine katkı sağladığını ve bu sürecin tüketicilerin mağduriyetlerini de engellediğini ifade etti. Kılıç, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ile bu hedefin daha da netleştiğini ve tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunarak, zararlarının tazmin edilmesinin yasal güvence altına alındığını vurguladı.
Düzenlemelerin hem tüketici güvenini artırdığını hem de ülke ekonomisine olumlu katkı sağladığını belirten Kılıç, şu ifadeleri kullandı:
- Ticarette güven, alıcı ve satıcı arasındaki karşılıklı saygı ve dürüstlük üzerine kurulu bir ilişkiyi ifade eder.
- Bu güven, tüm sektörlerde adil, şeffaf ve tüketicinin ekonomik çıkarlarını koruyucu bir piyasa yapısının oluşmasına yardımcı olur.
- Ayrıca, güvenli bir ticaret ortamı, dolandırıcılık gibi haksız uygulamalara karşı bir kalkan görevi de görmektedir.
Dolandırıcılık Riskini Azaltma
Otomotiv sektöründe güvenin tesis edilmesi amacıyla ‘doğrulanmış ilan’ uygulamasına geçilmesi, tüketicilere önemli bir güvence sağlayacak ve dolandırıcılık riskini önemli ölçüde azaltacaktır. Kamu otoritesinin piyasa gözetimi ve denetimleriyle bu tür uygulamaları devreye alması, kayıt dışı faaliyetleri ve olası sorunları engelleme potansiyeline sahiptir.
Ayrıca, bu düzenleme, tüketicilerin zarar uğraması durumunda satıcıya ulaşabilmesi ve tazminat hakkını kullanabilmesi için delil niteliği taşıyacak unsurlar sunmaktadır.