Bursa’nın Avrupalı misafirleri
Sırbistan Belgrad Üniversitesi, Slovakya Nitra Tarım Üniversitesi, Hırvatistan Osijek Üniversitesi ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ) 11 akademisyenin yanı sıra Hırvatistan, Romanya ve Bursa tarım liselerinden 6 öğretmen ve 11 öğrenci, Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün ev sahipliğini yaptığı 3 günlük proje hareketliliği için Bursa’ya geldi.
İlk gün, misafirler Yenişehir ilçesinde bir firmaya ait bir süt çiftliğine gitti ve firmanın bilimsel danışmanı Prof. Dr. İsmet Türkmen ve Bandırma’daki besi çiftliğinin müdürü Ertan Mülayim’den bilgi aldı.
Katılımcılar, etkinliğin son gününde Bursa’da Sultan 2. Abdülhamid tarafından 1891 yılında Hamidiye Ziraat Mektebi olarak kurulan Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini ziyaret ederek projenin ilk çıktısı olan e-öğrenme platformunun pilot uygulamasını yaptı.
Bursa Tarım ve Hayvancılık Fuarı sırasında kentin turistik ve tarihi yerlerini ziyaret etti.
SUSTRA, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bir Erasmus K220 projesidir. Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Büro Proje Koordinatörü Pınar Ünal Akpınar, AA muhabirine bilgi verdi.
Projenin bütçesinin 250 bin avro olduğunu belirten Akpınar, “Amacımız sürdürülebilir hayvancılığı tarım liselerinde hem müfredat olarak yerleştirmek hem de öğretmenlerini bu konuda eğitmek, bu konuyla ilgili mobil ve iyi örnek uygulamaları göstermek amaçlı bir interaktif program hazırlamaktır.” Sürdürülebilir hayvancılık konusunda öğretmenlere ve öğrencilere eğitim veriyoruz. Projenin ilk ürünü olan on-line ders platformunu öğrencilere tanıttık. Proje ortağı üniversiteler, dört modülün her birini sundu.”dedi.
Akpınar, proje çalışmasının bir yıl daha devam edeceğini ve son toplantıyı Belgrad Üniversitesinde yapacaklarını söyledi.
Projenin koordinatörü Rejhana Nuhanovic Tadijan, eğitim modülüne isteyen herkesin katılabileceği Hırvatistan Vinkovci Tarım Lisesini temsil etti ve çalışmanın sürdürülebilir hayvancılıkla ilgili olduğunu belirtti.
Tadijan, Bursa’daki proje çalışmalarını çok beğendiklerini belirterek, “Projemiz, özellikle tarım liselerine yönelik müfredat geliştirme, öğretmen ve öğrencileri eğitmeyle ilgilidir. Süt çiftliklerini ziyaret etmek, dört tarım lisesi öğrencisi ile birlikte geldik ve bu öğrencilerin hepsinin gelecekte kendi çiftliklerini kurmayı ve sürdürülebilir hayvancılık kurallarına uygun olarak işletmeyi planlıyor. Bu nedenle, bu gezi bizim için çok önemliydi.”dedi.
BŞEÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Levent Burgu, projede en çok dikkatlerini çeken şeyin öğrenme yönetim sistemi olduğunu söyledi.