Bursa’da Medeniyet ve İnanç Tarihi Sempozyumu düzenlendi
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Bursa’da Medeniyet ve İnanç Tarihi Sempozyumu, kentin medeniyet ve inanç turizmi potansiyelini değerlendirmek amacıyla Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Türkiye ve dünyadan birçok akademisyenin katkı sunduğu sempozyum, Bursa’nın geçmişten günümüze kültürel ve dini mirasını tanıtmayı hedefliyor.
“Bursa İnanç Turizmi İçin Büyük Bir Potansiyele Sahip” Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, İznik’in Hristiyanlık açısından büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek, Bursa’nın inanç turizmi açısından taşıdığı potansiyele dikkat çekti. Bursa’nın tarih boyunca bir medeniyetler beşiği olduğunu ifade eden Şahin, sempozyumun bu potansiyelin daha iyi anlaşılması için önemli bir fırsat olduğunu vurguladı.
“Bursa’nın Medeniyet Mozaiği” Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa’nın tarih boyunca farklı inançların ve kültürlerin buluşma noktası olduğunu belirtti. Bozbey, Pagan inançlarının, Hristiyanlık döneminin ve İslamiyet’in izlerinin kentte hala yaşatıldığını ifade ederek, 1. İznik Konsili gibi Hristiyanlık tarihinde önemli olayların Bursa’da gerçekleştiğini hatırlattı. Bozbey, kentin Osmanlı’nın ilk başkenti olarak İslam medeniyetinin temellerinin atıldığı yer olduğunu ve Osmanlı döneminden itibaren hoşgörünün hakim olduğu bir şehir kimliği kazandığını belirtti.
“BURSA, POTANSİYELİNE RAĞMEN HAK ETTİĞİ KONUMDA DEĞİL”
Başkan Bozbey, Bursa’daki inanç ve medeniyet tarihinin somut örneklerini tanıtarak geniş kitleye hitap edileceğini vurgulayarak, “Kültürel ve tarihi zenginliğimizden yola çıkarak kentimizdeki turizm çeşitliliğini genişletebilecek büyük bir potansiyele sahibiz. Bu potansiyele rağmen henüz turizmde maalesef hak ettiğimiz konumda değiliz. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak tarihi kültürel mirasımıza sahip çıkarak, onu iyi tanıtarak turizm gelirlerinden çok daha yüksek bir pay elde edebiliriz. Bir turizm paneli ve dokuz oturumdan oluşan, dünyanın ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen 41 akademisyen ve uzmanın katkı sunacağı sempozyum sonucunda bilimsel verilerin ışığında yeni rotalar ve yeni hikayelerle besleyeceğimiz turizm değerlerimizi şehrimizin geneline yayarak hem turizm hikayelerimizi akademik bir temele dayandıracağımıza hem de hikayelerimizde bir dil birliği sağlayacağımıza inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta, Akdeniz Turizm Vakfı Genel Sekreteri Andrew Agius Muscat, Huntingon Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mark R. Fairchild, TUREB Başkan Yardımcısı Macit Şaşzade ve Malta Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Stefan Attard, Bursa’nın inanç turizmi açısından yeri ve önemine ilişkin konuşmalar gerçekleştirdi.