Toplum ‘Öcalan’ çıkışına ne diyor?
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açılım önerisi, Türkiye’deki toplumsal tepkileri nasıl etkiledi? Farklı görüşler, eleştiriler ve destekler üzerinden bu önemli konunun derinlemesine analizi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Abdullah Öcalan’ın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Demokrasi ve Mücadele Partisi (DEM Parti) grubunda konuşma yapmasını öneren “açılımı”, ülke genelinde derin siyasal ve toplumsal dalgalanmalara yol açmaya devam ediyor. Toplum Çalışmaları Enstitüsü’nün yeni çözüm sürecine dair gerçekleştirdiği eğilimler araştırması, Bahçeli’nin açılımının MHP’nin oy oranını kararsızlar dağıtıldığında yüzde 7,5’e düşürdüğünü ortaya koyuyor. Geçtiğimiz ay yapılan araştırmada MHP’nin oy oranı yüzde 11,7 olarak belirlenmişti. Bu 4,2 puanlık gerileme, MHP’nin seçmenlerinin üçte birinden fazlasını kaybettiğini gösteriyor.
Araştırmada, Bahçeli’nin grup konuşmasında kullandığı ifadelerle (tecritin kaldırılması ve Öcalan’ın TBMM’de konuşma yapması) katılımcılara yöneltilen soruya, katılımcıların yüzde 73,5’inin Bahçeli’nin önerisine katılmadığı görülüyor.
Bahçeli’ye En Büyük Destek DEM Partili Seçmenden
MHP seçmenlerinin bu soruya verdikleri yanıtlarda, genel başkanlarının önerisine katılan MHP’lilerin oranı sadece yüzde 27,2’de kalıyor. Öte yandan, DEM Parti seçmenlerinin yüzde 62’si Bahçeli’nin önerisini destekliyor. AK Parti (AKP) seçmenlerinde ise MHP Genel Başkanı’nın sözlerine katılanların oranı yalnızca yüzde 20,1 olarak kaydediliyor.
Toplum Öcalan İçin Ne İstiyor?
“Öcalan için devlet ne karar vermeli?” sorusuna katılımcıların yüzde 45,5’i “İdam edilmeli” yanıtını verirken, yüzde 33,2’si mevcut durum olan “Ömür boyu hapis cezası” cevabını tercih ediyor. Mevcut durum ve şu an yasalarımızda bulunmayan bir üst ceza durumu olan idamı isteyenlerin toplam oranı yüzde 78,7 olarak belirleniyor. “Serbest bırakılmalı” (yüzde 5) veya “Ev hapsine alınmalı” (yüzde 4,9) diyenlerin toplam oranı ise yalnızca yüzde 9,9. İdamı isteyenlerde Zafer Partisi seçmenleri yüzde 63,2 ile birinci, MHP seçmenleri yüzde 57,4 ile ikinci, İYİ Parti seçmenleri ise yüzde 59 ile üçüncü sırada yer alıyor. AKP seçmenlerinin yüzde 52,4’ü de Öcalan’ın idam edilmesini istediklerini belirtiyor. Serbest bırakılmasını isteyenlerin en yüksek oranı ise yüzde 39,6 ile DEM Parti seçmenlerinde görülüyor. Eğitim düzeyinin artmasıyla birlikte idamı destekleyenlerin oranı da artış gösteriyor. Özellikle 45 yaşından küçük her iki kişiden birinin Öcalan’ın idamını istediği dikkat çekiyor; bu oran yaş ilerledikçe azalmaktadır.
Terör Nasıl Sona Erdirilmeli?
Katılımcıların yüzde 44,9’u PKK terörünün silahlı mücadeleyle, yüzde 32,3’ü ise müzakereyle sona erdirilebileceğini düşünmektedir. Müzakereyi bir yöntem olarak uygun bulan yüzde 32,3’lük kesimin, Bahçeli ve Özel’in sözlerine oranla destek vermemeleri ve bu iki genel başkanın “açılımlarına” olan desteğin yüzde 20’nin altında kalması dikkat çekici bir durum. Bu sorunun seçenekleri arasında bulunan “istediklerini vererek” şıkkını ise katılımcıların yalnızca yüzde 2,5’i seçmiştir; bu oran DEM Parti seçmenlerinde ise yüzde 3,6 ile sınırlı kalmaktadır.
Bugün Seçim Olsa Hangi Partiye Oy Verirdiniz?
Enstitü’nün gerçekleştirdiği seçim anketinde, Bahçeli’nin Öcalan konusundaki açıklamalarının diğer milliyetçi ve sağ partilerde oy artışına yol açtığı görülüyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Bahçeli’nin çıkışına yönelik “olumlu” bir dille eleştiride bulunmasının ardından CHP’de azalma yaşanıyor. CHP’nin oyu, kararsızlar dağıtıldığında yüzde 26,9 olarak belirlenmiştir. Enstitü’nün Eylül araştırmasında CHP, yüzde 32,7 ile birinci parti konumundayken, bu durum 5,8 puanlık bir erimeye işaret ediyor. Bu gerileme, CHP’nin geçen ayki seçmenlerinin yüzde 17,8’ini kaybettiği anlamına geliyor.
AK Parti’nin oyu ise kararsızlar dağıtıldığında yüzde 32,1 olarak belirlenmiştir. Geçen ay Toplum Çalışmaları Enstitüsü’nün gerçekleştirdiği araştırmada AKP’nin oy oranı yüzde 28,9 iken, bu durumda 3,2 puanlık bir artış ve CHP’deki 5,8 puanlık gerileme neticesinde birinciliği geri almış durumdadır. Bu durum, MHP’nin artık en büyük seçmen desteğine sahip milliyetçi parti pozisyonunu ilk defa kaybettiğini göstermektedir.