İlaç yazdırmak için doktora gidenler eli boş dönecek
Aile hekimliği uygulamasında yapılan değişiklikler, sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmayı ve hasta memnuniyetini sağlamayı hedefliyor. Yeni düzenlemeler ve uygulamalar hakkında bilgi edinin, aile sağlığınızı nasıl etkilediğini keşfedin.
Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ ile aile hekimliği uygulamasında köklü değişikliklere gidilmiştir. Bu düzenlemeler, 1 Kasım 2024 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecektir.
Yeni sistemle birlikte, aile hekimlerinin sözleşme süreleri üzerinde önemli bir değişiklik yapılmıştır. Önceki düzenlemeye göre, aile hekimleri görev sürelerinin sona ermesi durumunda sözleşmelerini uzatma hakkına sahipti. Ancak, Yönetmeliğin 7. maddesinde yapılan güncellemeyle, doktorların muayene ve diğer işlemlerinde Bakanlıkça belirlenen hedef puana ulaşamamaları halinde sözleşmelerinin uzatılmayacağı belirtilmiştir.
KRONİK HASTALIK TARAMALARINA DAHA YÜKSEK TEŞVİK ÖDENECEK
Yönetmelikteki 5. maddeye göre, kronik hastalıklarda hedef nüfusun yüzde 40’ının taranması durumunda aile hekimlerine ödenen tavan ücretin yüzde 18,9’u, eğer tarama oranı yüzde 70 ve üzeri olursa tavan ücretin yüzde 37,8’i oranında teşvik ödemesi yapılacaktır.
İLAÇ YAZDIRMAK DAHA ZOR OLACAK
Son yıllarda aile hekimleri üzerinden ilaç istismarının artması, bu alanda ek tedbirlerin alınmasını zorunlu kılmıştır. Yeni düzenleme ile birlikte, hastalarına antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu ilaçlarını daha az reçete eden hekimler, daha fazla teşvik ödemesi alacaklardır. Bu değişikliğin amacı, daha hafif vakalarda gereksiz ilaç kullanımının önüne geçmektir.
GÜNLÜK MUAYENE SAYISI DEĞİŞTİRİLDİ
Yönetmelik değişikliği ile muayene ödemelerinde de önemli farklılıklar ortaya çıkmıştır. Önceki uygulamada, günlük muayene sayısı 41-50 arasında ise tavan ücretin yüzde 10’u, 51-60 arasında ise yüzde 21’i, 61-75 arasında ise yüzde 31’i, 76 ve üzeri durumlarda ise tavan ücretin yüzde 42’si oranında teşvik ödemesi yapılmaktaydı. Yeni düzenlemeyle, hedef muayene sayısı belirlenmiştir. Günlük muayene sayısının belirlenen hedef muayene sayısına oranı 0,5-1 arasında ise tavan ücretin yüzde 22,05’i ile yüzde 44,1’i arasında, hedef muayene sayısına oranı 1 ve üzerinde olduğunda ise tavan ücretin yüzde 44,1’i oranında teşvik ödemesi yapılacaktır.