Kira sorunu artık memleket meselesi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “kira ve eğitim grubunda yıllık artışlar enflasyondaki düşüşü sınırlandırıyor” şeklindeki açıklamasıyla dikkatleri üzerine çekti. Bu açıklamaya markalardan da önemli destek geldi. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, Bakan Şimşek’in sözlerinin, ticari alan kiralarıyla ilgili mevzuatta değişiklik yapılması yönündeki taleplerinin haklılığını bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.
Kira Artışları Sorunu
Markalar için kira giderinin en büyük maliyet kalemlerinden biri olduğunu vurgulayan Öncel, bu konuda şu ifadeleri kullandı:
“Fahiş kira artış talepleri, perakende sektörünün en büyük sorunu olmaya devam ediyor. 10 yıllık kontrat süresinin sona ermesiyle birlikte, mülk sahipleri tarafından yüzde 500’e varan kira artışları talep ediliyor. Mevcut sözleşmelerin 10 yıllık uzama süresinin sonunda mülk sahiplerine verdiği sebepsiz fesih hakkı, kiracıların pazarlık gücünü tamamen zayıflatıyor.”
Kiracının, mağaza dekorasyonu ve diğer düzenlemeler için oldukça büyük bir yatırım yaptığına dikkat çeken Öncel, çoğu zaman mülk sahiplerinin dayattığı kiraları kabul etmek zorunda kaldıklarını dile getirdi. Bu durumun yalnızca belirli markalarla sınırlı kalmadığını, ülke genelindeki tüm ticari kiracıların benzer zorluklarla yüzleştiğini ifade etti.
Özellikle Düşük Kâr Marjları Etkileniyor
Öncel, düşük kâr marjıyla faaliyet gösteren markalar ve indirim marketlerinin bu kira artışlarından olumsuz etkilendiğini belirtti. Kira artışlarının ürün maliyetlerine yansıdığını ve bu durumun enflasyonu körüklediğini vurguladı:
“Kira ne kadar artarsa, ürün birim maliyeti de o oranda artıyor. Bu maliyet, nihayetinde ürün fiyatlarına yansıyor. Yani kira artışı, enflasyon olarak karşımıza çıkıyor.”
Şikayetlerin Yüzde 91’i Kira Artışlarından
Öncel, üye markalar arasında yapılan bir anket sonucunda, “516 üye markamızdan yüzde 91’i fahiş kira artışı taleplerinden şikayetçi. Bir yılı aşkın süredir bu konuya dikkat çekmeye çalışıyoruz. Eylül ayında 250 üyemizin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz toplantıda, konuyu tüm boyutlarıyla ele aldık. Kalıcı çözüm için mevzuatta değişiklik yapılması gerektiğine dair tam bir mutabakat sağladık,” diyerek, BMD olarak ilgili bakanlıklara mevzuat değişikliği taleplerini ilettiklerini duyurdu.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarının, bu meselenin sadece markalarla sınırlı kalmayıp, ülke genelinde bir sorun haline geldiğine işaret ettiğini vurgulayan Öncel, “Bu sorunun çözülmesi için artık daha fazla gecikmeden mevzuatın gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz,” dedi.