Ultra işlenmiş gıda tüketenler daha hızlı yaşlanıyor
Ultra işlenmiş gıdaların biyolojik yaş üzerindeki etkilerini keşfedin. Sağlık, beslenme ve yaşlanma sürecine dair bilinçlenmek için bu yazıyı okuyun. Sağlıklı bir yaşam için doğru beslenmenin önemine vurgu yapıyoruz.
Yeni bir araştırma, yüksek miktarda ultra işlenmiş gıda tüketen bireylerin biyolojik yaşlarının, kronolojik yaşlarından daha ileri olabileceğini ortaya koydu. Euronews’in aktardığına göre, İtalya’dan gelen araştırmacılar, ultra işlenmiş gıdaların insan vücudu üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla, kronik hastalıkların risk faktörlerini incelemek için tasarlanmış büyük bir Avrupa veri tabanı olan Moli-sani Çalışması’na katılan 22.000’den fazla bireyin verilerini analiz etti.
Çalışmanın baş yazarı ve Araştırma, Hastaneye Yatış ve Sağlık Hizmetleri Enstitüsü (IRCCS) Neuromed’de görevli araştırmacı Simona Esposito, yaptığı açıklamada, “Verilerimiz, ultra işlenmiş gıdaların yüksek miktarda tüketilmesinin yalnızca genel sağlık üzerinde olumsuz bir etki yaratmakla kalmadığını, aynı zamanda yaşlanma sürecini de hızlandırabileceğini göstermektedir. Bu gıdaların düşük besin kalitesinin ötesine geçen bir sağlık bağlantısına işaret ettiğini söyleyebilirim” dedi.
Kronolojik yaş, bireyin doğumundan itibaren geçen yıl sayısını ifade ederken, biyolojik yaş, hücresel düzeyde gerçekleşen yaşlanmayı ifade eder. Biyolojik açıdan daha yaşlı olmak, bireyleri akciğer hastalığı, kanser, diyabet, bunama ve Alzheimer gibi çeşitli hastalıkların riskine karşı daha savunmasız hale getirebilir.
Ultra işlenmiş gıdalar, ev yapımı yemeklerde nadiren kullanılan bileşenlerle üretilen ve genellikle boyalar, koruyucular, lezzet artırıcılar ve tatlandırıcılar gibi katkı maddeleri içeren ürünlerdir. Bu tür gıdalara örnek olarak şunlar verilebilir:
- Dondurma
- Seri üretim ekmek
- Bazı kahvaltılık tahıllar
- Meyve aromalı yoğurtlar
- Et ikameleri
- Bazı alkollü içecekler