Enflasyonda düşüş harmana kaldı
2023 Enflasyon Tahminleri ve Ekonomik Analiz başlıklı içeriğimizde, enflasyon oranlarının gelecekteki seyri, ekonomik göstergeler ve piyasa etkileri detaylı bir şekilde ele alınıyor. Ekonomik durumu anlamak için kritik bilgiler burada!
Ülkemizde enflasyonu kendi eliyle patlatan iktidar, bu konuda yaptığı tahminlerde bile isabet kaydedemiyor. 2023 yılının sonunda enflasyonun önce %34’e düşeceği öngörüsüyle yola çıkan Merkez Bankası (TCMB), daha sonra bu tahmini %38’e revize etti. Ancak yılın bitimine çok az bir süre kala, enflasyon tahminini tekrar gözden geçirerek %44’e yükseltti.
Tek Haneli Enflasyon Umudu Ortadan Kalktı
İşin daha da kötüsü, TCMB Başkanı Fatih Karahan, aylık enflasyonun 2025’in ilk üç ayında vergi ve zamlar nedeniyle %2 civarında, ikinci üç ayında (nisan-mayıs-haziran) ise %1.5 seviyelerinde seyredeceğini açıkladı. Bu tahminler, enflasyondaki yüksek seyrin ‘harman dönemi’ olarak adlandırılan yaz aylarına kadar devam edeceğini, ondan sonraki dönemin ise belirsiz olduğunu gösteriyor.
Merkez Bankası’nın Revize Tahminleri
Merkez Bankası Başkanı Karahan, bu yılın dördüncü ve son enflasyon raporu toplantısında, enflasyon tahminlerindeki sapmaların sebeplerini de dile getirdi. 2023 yılı enflasyonunun %44 ile biteceği öngörüsünü paylaşan Karahan, 2025 için enflasyon tahminini %14’ten %21’e, 2026 tahminini de %9’dan %12’ye revize etti. Bu durum, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘tek haneli’ enflasyon hedefinin 2026 yılında bile ulaşılamayacağını ortaya koydu.
Kiralar ve Gıda Fiyatları Üzerine Açıklamalar
Başkan Karahan, enflasyon tahminlerindeki sapmaların gerekçesi olarak, ağırlıklı olarak kira ve gıda fiyatlarındaki artışları gösterdi. Gelecek yıl için enflasyon tahminlerindeki sapmanın yine gıda fiyatlarındaki artışlardan kaynaklanacağı öngörülüyor. Bu durum, dar gelirli vatandaşları derinden etkileyecek olan gıda zamlarının gelecek yıl da büyük bir sorun olacağı mesajını veriyor.
Asgari Ücret ve Yüksek Enflasyon
Merkez Bankası yönetimi, asgari ücrete yapılacak zamların, gerçekleşmiş gerçek enflasyon verileri yerine tutturulamayan hayali enflasyon tahminlerine dayandırılması konusundaki ısrarını sürdürüyor. Başkan Karahan, geçmişteki %44 enflasyon oranıyla belirlenen vergi zamlarına itiraz etmezken, “Yüksek enflasyon ortamında ücretler reel olarak erir” ifadesini kullandı. TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay da, asgari ücretteki geçmişe dönük zammın enflasyon döngüsü oluşturduğunu belirterek, gelecekteki zamlar için en uygun ekonomik koşulların yakalandığını savundu.