Elektronik sigara kullanımı o hastalığı tetikliyor
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, 20 Kasım Dünya KOAH Günü dolayısıyla önemli bilgiler paylaştı. Açıklamada, KOAH’ın (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) nefes darlığı, öksürük ve balgam gibi kalıcı solunum sorunlarıyla kendini gösteren, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığı olduğu vurgulandı. Uzman Dilektaşlı, bu hastalığın genellikle ileri yaşlarda daha sık görülse de, erken yaşlarda da başlayabileceğini ve genç bireyleri de etkileyebileceğini belirtti.
Dilektaşlı, KOAH’ın en yaygın nedeninin tütün kullanımı olduğunu ifade ederek, yeni verilerin elektronik sigara kullanımının da KOAH için bir risk faktörü olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Ayrıca, yoğun şehirleşme sonucunda artan hava kirliliği, iç ve dış mekanlarda odun, kömür gibi fosil yakıtların yanı sıra bitki sapları ve tezek gibi biyokütle yakıtlarının dumanının solunmasının, KOAH hastalığına yol açan önemli risk faktörleri arasında yer aldığını açıkladı.
Çocukluk döneminde yaşanan olumsuz yaşam koşullarının da KOAH için risk teşkil ettiğini belirten Dilektaşlı, şöyle devam etti:
- Yetersiz beslenme,
- Çocuklukta geçirilen akciğer enfeksiyonları,
- İç ve dış ortam kirleticilerine pasif maruziyet,
Bu faktörler, akciğer gelişiminin olumsuz etkilenmesine ve dolayısıyla KOAH’a yol açabilmektedir.
KOAH tedavisinde, solunum yolu ile uygulanan nefes açıcı ilaçların kullanıldığı bilgisini veren Dilektaşlı, hastalığın seyrinde alevlenmelerin yaşandığını ve bu alevlenmelerin akciğer fonksiyonlarını kalıcı olarak azalttığını vurguladı. Bu nedenle, KOAH kontrol programına alevlenmelerin önlenmesinin dahil edilmesi gerektiğini belirtti. Dilektaşlı, bunun için yıllık grip aşılarının yapılması ve hekimin uygun gördüğü sıklıkta zatürre aşılarının uygulanmasının önemine dikkat çekti.
KOAH tedavisinde en etkili yöntemlerden birinin akciğer rehabilitasyonu olduğunu belirten Dilektaşlı, bu yöntemle hastaların beslenme durumu, günlük yaşam aktiviteleri, kullandıkları nefes açıcı ilaçlar, yardımcı solunum cihazları ve oksijen desteğinin en iyi şekilde ele alındığını aktardı. Ayrıca, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) ile Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’nün KOAH’lı bireylere yönelik ortak bir proje başlattığını ifade etti.
Dilektaşlı, Nilüfer İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde görevli bazı personelin, fakültelerindeki pulmoner rehabilitasyon programında gözlemci olarak bulunduğunu belirtti. Fakülte hastanesinde gözetimli pulmoner rehabilitasyon programını tamamlayan hastaların, daha uzun süreli idame programı için Nilüfer İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne yönlendirildiğini kaydetti. İlk sonuçların oldukça olumlu olduğunu vurgulayan Dilektaşlı, bu yaklaşımın faydalanan hasta sayısı arttıkça daha geniş kitlelere ulaşacağına inandığını ifade etti.
Son olarak, dünyadaki her 10 yetişkinden birinin KOAH hastası olduğunu ve bu hastaların %60-80’inin henüz tanı almamış durumda olduğunu sözlerine ekledi.