Bu ekmek binlerce yıldır sofralarda!

28.11.2024
A+
A-

Arkeologlar, İtalyan mutfağının simgelerinden biri olan focaccia’nın köklerinin tahmin edilenden çok daha eskiye dayandığını ortaya çıkardı.

Scientific Reports dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, 9.000 yıl önce Bereketli Hilal olarak bilinen Yakın Doğu’daki Neolitik toplumlar, focaccia’ya benzeyen büyük ve düz ekmekler tüketiyordu. Bu keşif, focaccia’nın yalnızca İtalya’nın değil, insanlık tarihinin en eski diyet unsurlarından biri olduğunu gösteriyor.

Ça m’intéresse’nin haberine göre arkeologlar, “bombardıman tepsileri” olarak adlandırılan seramik kalıplardan elde edilen 13 parçayı analiz ederek, bu eserlerin focaccia benzeri ürünlerin pişirilmesinde kullanıldığına dair kanıtlar buldu. 

Sirke veya çorba eşliğinde tüketiliyormuş 

Eski Romalıların panis focacius adı verilen bu ekmeği ocakta pişirip zeytinyağı, sirke veya çorba eşliğinde tükettiği bilinirken, bu mutfak geleneğinin Roma İmparatorluğu’ndan çok daha önce başladığı ortaya çıktı. 

Araştırmalar, Neolitik Çağ’ın sonlarında, MÖ 6400-5900 yılları arasında, fırınlarda pişirilen tahıl bazlı hamurların tüketildiğini gösteriyor. Yeni analizler, bu geleneğin köklerinin Roma öncesine dayandığını doğruluyor.

Arkeolojik bulgular, Neolitik dönemde su, arpa veya buğday unundan yapılan ekmeklerin, hayvansal (domuz yağı) ve bitkisel (sıvı yağ) yağlarla zenginleştirildiğini ortaya koyuyor. Bu hamurlar, 420°C’de 2 saat boyunca kubbeli fırınlarda pişirilmek üzere özel olarak tasarlanmış bombardıman tepsilerine yerleştiriliyordu. Pişirildikten sonra ise bu ekmekler, devasa tekerlek şeklinde gruplar halinde tüketiliyordu. 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.