Aile hekimleri ilaç yazamayacak mı?
Aile Hekimleri Yönetmeliği ve ilaç yazma özgürlüğü hakkında detaylı bir inceleme. Bu içerikte, aile hekimlerinin yetkileri, düzenlemelerin etkileri ve hastalar üzerindeki sonuçları ele alınıyor.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, aile hekimleri yönetmeliğiyle ilgili ortaya atılan aile hekimlerinin ilaç yazamayacağı iddialarının asılsız olduğunu vurguladı. Memişoğlu, “Sağlık Bakanlığı olarak duyurduğumuz yeni aile hekimliği yönetmeliği, aile hekimlerinin tanı ve tedavi süreçlerine müdahale etmiyor. Aynı zamanda, reçete yazma özgürlüğünü de kısıtlamıyor.” ifadelerini kullandı.
Aile hekimliğinin, entegre sağlık hizmetleri zinciri içerisinde etkin bir şekilde yapılandırılmasının büyük önem taşıdığını dile getiren Bakan Memişoğlu, “Bu amaçla bir yönetmelik hazırladık ve kamuoyuyla paylaştık. Zamanla göreceksiniz ki, bu yönetmelik hem vatandaşlarımızı hem de sağlık çalışanlarımızı memnun edecektir.” şeklinde konuştu.
Dezenformasyon Çağında Yaşıyoruz
Memişoğlu, şu şekilde devam etti:
- – “Birkaç ay içinde bu değişiklikler çok daha belirgin hale gelecektir. Ne yazık ki, dezenformasyon çağında yaşıyoruz. Burada gerçekler değil, algılar belirleyici olabiliyor.”
İlaç Yazamayacak İddiaları
Bazı sosyal medya platformlarında, aile hekimlerinin artık ilaç yazamayacağı ve ilaç yazmaları durumunda maaşlarından kesinti yapılacağı yönünde asılsız iddialar ortaya atıldığını belirten Memişoğlu, “Sağlık Bakanlığı olarak duyurduğumuz yeni aile hekimliği yönetmeliği, aile hekimlerinin tanı ve tedavi süreçlerine müdahale etmiyor ve reçete yazma özgürlüğünü ortadan kaldırmıyor.” dedi.
Akılcı İlaç Uygulamaları Teşvik Ediliyor
Bakan Memişoğlu, Sağlık Bakanlığı’nın akılcı ilaç uygulamalarını teşvik ettiğini vurgulayarak, “Akıllı ilaç kullanımına katkı sağlayan aile hekimlerimize ilave teşvik ödemesi yapıyor ve onları destekliyoruz.” şeklinde konuştu.
Aile Hekimliği ve Hastaneler Arasındaki Entegrasyon
Hedeflerinin hastaların tanısına uygun en etkili ilaçların, doğru dozda ve süreyle kullanılmasını sağlamak olduğunu belirten Bakan Memişoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
- – “Toplumumuzun, ilaç kullanmadan önce mutlaka aile hekimine danışması gerektiğini bilmesini istiyorum. Yakınlarınızın tavsiyesiyle ilaç kullanmamanız gerekiyor. Çoğu insanın evinde kullanılmamış veya yarım kullanılmış ilaçlar mevcuttur.”
- – “Akılcı olmayan ilaç kullanımı, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlanmasına ya da uzamasına ve tedavi maliyetlerinin artmasına neden olabilir. Bu nedenle akıllı aile hekimliği uygulamasında hastalık yüküne göre çalıştık.”
Aile Hekimlerine Randevu Kontenjanları Oluşturuluyor
Aile hekimlerini hastanelerle entegre ettiklerini ifade eden Memişoğlu, “Hastanelerimizde aile hekimlerimiz için randevu kontenjanları oluşturuyoruz. Böylece kendi hastalarına randevu alabilecek hale getiriyoruz.” dedi.
Sağlıkta değer bazlı bir yaklaşım benimsediklerini belirten Memişoğlu, “Başarı kriterlerini net bir şekilde ortaya koyduk. İyi hekimlik yapan aile hekimlerimizin gelirlerini artırıyor ve onları toplumumuzun baş tacı olarak görüyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.