Belediyelerin bütçeden aldıkları pay kesilecek
Belediyelere bağlı şirketlerin borçları için uygulanan kesinti yöntemleri hakkında detaylı bilgi edinin. Bu uygulamanın etkileri, süreçleri ve vatandaşlar üzerindeki sonuçları hakkında bilgilere ulaşın.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile belediyelere bağlı şirketlerin vergi ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) borçları için ilgili mahalli idare payından kesinti yapılmasına imkan tanındı. Bu karar, doğrudan belediye bütçelerinden borçlar karşılığı para kesintisi yapılmasını sağlamakta ve son dönemde CHP’li belediyelere yönelik artan baskılarla ilişkilendirilmekte.
Bu durumu değerlendiren Sözcü TV muhabiri Altan Sancar, “Belli ki CHP’li belediyelere uygulanan baskılar daha da artacak. Bugün atılan bu adım sıradan bir gelişme değil,” şeklinde yorum yaptı.
Sancar, konuya dair şu önemli noktaları belirtti:
- Bu düzenlemenin hayata geçebilmesi için öncelikle TBMM’den geçirilmesi gerekmekte. Dolayısıyla burada bir hukuki çelişki söz konusu.
- Belediyelerin iştirak ettiği şirketler nedeniyle bu kesintilerin yapılma ihtimali oldukça yüksek. Bu durum, belediyelerin iştirak şirketleri kurma amacını sorgulattırıyor.
- Kısıtlanan yalnızca belediyelerin mali güçleri değil, aynı zamanda bu durum, halkın hizmet alımını da olumsuz etkileyecektir.
- AKP, bu kanunla belediyelere, “Sizin tüzel kişi olarak oluşturduğunuz şirketlerin borçlarından da sizi sorumlu tutacağım ve gelirlerinizden kesinti yapacağım” mesajını vermekte.
- Bu düzenleme, yapılandırma başvurularını da geçersiz kılmakta ve belediyelerin finansal planlamalarını sekteye uğratmaktadır.
Resmi Gazete’de Yayımlanan Karar
İl özel idareleri ve belediyeler ile bunların bağlı kuruluşlarının sermayesinin yarısından fazlasına sahip olduğu tüzel kişiliklerin, vergi ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) borçları için ilgili mahalli idare payından kesinti yapılabilecek. Bu karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan değişiklikle “tüzel kişilik” tanımı genişletilerek, il özel idareleri ve belediyelerin şirketleri de kapsama dahil edildi.
Buna göre, tüzel kişilik, “il özel idareleri ve belediyeler ile bunların bağlı kuruluşlarının doğrudan veya dolaylı olarak birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlasına sahip bulundukları tüzel kişilik” olarak tanımlandı. Böylece bu tüzel kişiliklerin, vergi ve SGK borçları için de ilgili mahalli idare payından kesinti yapılabilmesi mümkün hale geldi.
Ayrıca, karara ekli listede yer alan kamu kurumları güncellenerek, kapsam genişletildi. Önceki uygulamada mahalli idareler ile bunların bağlı kuruluşlarının vergi ve SGK borçları, “İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanun” çerçevesinde genel bütçe vergi gelirlerinden aldıkları paylardan tahsil edilebiliyordu. Ancak, idarelere ait şirketlerin borçları daha önce Bakanlar Kurulu kararıyla kapsam dışında bırakılmıştı.