Erdoğan-DEM randevusunda tarih kesinleşti

09.04.2025
A+
A-
Erdoğan-DEM randevusunda tarih kesinleşti

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin haftalık grup toplantısında konuştu.

DEM heyeti ile yapılması planlanan görüşme için tarih veren Erdoğan “Cumhur İttifakı olarak büyük bir titizlikle, büyük bir sabırla yürüttüğümüz bu süreci inşallah ülkemizin hayrına olacak şekilde neticelendireceğiz. Yarın, DEM heyetini kabul ederek hem kendileriyle görüşecek hem de terörsüz Türkiye hedefine ulaşma irademizi teyit edeceğiz” dedi.

KULİSLER HAREKETLİ

Yarın yapılacak görüşme öncesi DEM Parti, bir talepte bulundu. Parti, görüşmeye sadece üç kişilik İmralı heyeti yerine son ziyareti gerçekleştiren daha geniş bir grupla katılmak istiyor. DEM Parti, bu talebini iletti ve Cumhurbaşkanlığı’ndan yanıt bekliyor.

Üç kişilik İmralı heyetinde Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve Ahmet Türk bulunurken, DEM Parti görüşmeye eş genel başkanlar Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları’nın da aralarında olduğu son İmralı ziyaretçileriyle gitmek istiyor.

13 YIL SONRA İLK TEMAS

Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEM Parti ve öncülü olan partilerle en son 2012 yılında, Suriye’de Türk uçağının düşürülmesi nedeniyle tüm siyasi parti liderleriyle yaptığı görüşmeler sırasında bir araya gelmişti.

DEM 12 TALEP SIRALADI

Kritik görüşme öncesinde, partinin dünkü grup toplantısında konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, İmralı Süreci için 12 talep sıralamıştı. O talepler şöyle:

  1. Eşit ve özgür yurttaşlık ilkesi hem söylemde hem de uygulamada somut yasalarla güvence altına alınabilir.
  2. Meclis acil gündemde toplanıp demokratik dönüşüm ve barış kanun teklifi hazırlayabilir.
  3. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı tüm partilerle görüşerek uzlaşı metni hazırlayabilir.
  4. Tüm siyasi partilerin katılımıyla sürecin siyaset zemininde sahiplenmesi ve barışın toplumsallaştırılması için özel kanunla kurulmuş, tam yetkilendirilmiş bir özel komisyon kurulabilir.
  5. Silahsızlandırma süreci özel bir yasayı gerekli kılmaktadır. Bu konuda “Silahsızlansın ama nerede, nasıl? Silah bıraktıktan sonra ne olacak?” sorularının şimdiden çalışılması ve cevabının verilmesi gerekiyor.
  6. Kayyum uygulamaları kaldırılarak kalıcı değişiklikler yapılabilir. Bu vesileyle seçilmiş ve şu anda cezaevinde olan belediye eş başkanları tutuksuz yargılanabilir ve görevlerinin başına iade edilebilir.
  7. Hasta tutukluların salıverilmesi ve şartlı tahliye zamanı geldiği halde infazları yakılan siyasi tutuklulara dönük hukuksuzluklara son verilebilir. (Bakırhan bu konuda, “Bu hasta tutuklular meselesi Türkiye’nin temel gündemi oldu neredeyse. Her gün bir cenaze ortaya çıkıyor. Ayıptır, yazıktır, günahtır” dedi.)
  8. Cezasını tamamlamış insanların tahliyesini engelleyen Cezaevi İdare Gözlem Kurulu uygulamaları eleştirildi: “‘Sen çok kitap okumuşsun… Sen niye Türkçe şarkı söyledin?’ diye insanların infazları yakılıyor… artık bu uygulamalar son bulmalıdır.”
  9. “Umut hakkı”nın gündeme alınması önemlidir. Sayın Öcalan’ın “özgür çalışma şartları” düzenlenmeli”
  10. Siyasi görüşler suç kapsamından artık çıkarılmalı. Örgütlenme özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılabilir.
  11. Terörle Mücadele Kanunu değiştirilmeli. Bakırhan, “Herkesin başına bela olmuş bu terörle mücadele kanunu artık değişmeli.” dedi.
  12. Anayasa’nın 90. maddesi uyarınca AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcılığı ilkesiyle bir an önce uygulanması önerilmektedir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.