Kredi kartına komisyon isteyen işletmeler yandı
Kredi kartıyla yapılan ödemelerde ek ücret talebinin yasal olmadığına dair detayları keşfedin. Tüketici haklarınızı koruyun ve bilinçli alışveriş yapmanın yollarını öğrenin.
TÜKONFED Başkanvekili İbrahim Güllü, kredi kartıyla yapılan ödemelerde işletme sahiplerinin tüketicilerden ek ücret talep etmelerinin yasalara aykırı olduğunu vurguladı. Güllü, “5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’nun 17. Maddesi, işletmelerin kredi kartıyla ödeme alan tüketicilerden ilave ücret talep etmelerini kesin olarak yasaklamaktadır,” dedi.
Güllü, ek ücretlerin, komisyon veya hizmet bedeli adı altında alınmasının haksız bir uygulama olduğunu belirterek, “Bu tür uygulamalar, Tüketici Mahkemeleri tarafından emsal niteliğinde kararlara dayandırılarak da tescillenmiştir. Üye işyerleri, kart hamillerinin mal ve hizmet alımlarını banka veya kredi kartıyla ödeme taleplerini kabul etme zorunluluğuna sahiptir,” şeklinde konuştu.
Bu zorunluluğun indirim dönemlerinde de geçerli olduğunu vurgulayan Güllü, “İşletmeler, kart hamillerinden kartın kullanılması nedeniyle hiçbir şekilde komisyon veya benzeri bir isim altında ek ücret talep edemezler,” dedi. Bu yasal düzenlemenin ihlali durumunda, üye işyerinin anlaşmasını yapan kuruluşlar tarafından sözleşmenin feshedileceğine dikkat çeken Güllü, bu durumda işyeriyle 1 yıl süreyle yeni bir sözleşme yapılamayacağını ifade etti.
Faiziyle Birlikte İade Talep Edilebilir
Güllü, kredi kartıyla ödeme yapılması nedeniyle komisyon, hizmet bedeli veya benzeri bir isim altında ilave bir ödeme alan işletmelere uygulanacak ceza mekanizmasını şu şekilde açıkladı: “Tüketicilerimiz, mahkeme kararını emsal göstererek Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurarak paralarını ticari faiziyle birlikte geri alabilirler. Ayrıca, böyle bir durumla karşılaşan tüketiciler, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na ve Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na şikayette bulunabilirler.”
Güllü, bu tür haksız uygulamalarla karşılaşan bir işletmenin, pos cihazının iptal edilmesinin yanı sıra 1 yıl süreyle yeni bir sözleşme yapamayacağına dikkat çekti. Ayrıca, fahiş fiyat ve haksız ticari uygulama nedeniyle 6502 sayılı kanunun 77. Maddesi’nin 13. fıkrası uyarınca 550 bin 59 lira ceza uygulanacağını ve bu cezanın her yıl yeniden değerlendirme oranında artış göstereceğini sözlerine ekledi.