Ne istihdam edildiler ne eğitildiler. Sayıları 79 ili geçti.
İPA Başkanı Buğra Gökce, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda Türkiye’deki eğitim ve istihdam sorunlarına dikkat çekti. Gökce, “Eğitim sisteminin ve ekonominin acı sonucu: 4,7 milyon gencimiz ne eğitimde ne istihdamda” ifadesiyle gençlerin içinde bulunduğu durumu özetledi.
SAYILARI 79 İLİ GEÇTİ
Gökce, 2023 yılı verilerine dayanarak, 15-29 yaş aralığında ne eğitimde ne istihdamda olan 4,7 milyon genç bulunduğunu vurguladı. Bu gençlerin sayısının, İzmir dahil 79 ilin nüfusundan daha fazla olduğunu belirtti. Bu durum, ülkenin genç nüfusunun ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğunu gösteriyor.
Gökce, ayrıca 15-29 yaş grubundaki erkeklerin ne eğitimde ne istihdamda olma oranının %15,5, kadınların oranının ise %36,4 olduğunu ifade etti. Bu veriler, Türkiye’deki cinsiyet eşitsizliğinin eğitim ve istihdam alanındaki yansımalarını da gözler önüne seriyor. Gökce, “Avrupa’da cinsiyet farkının en büyük olduğu ülke de Türkiye. Türkiye’de ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranı %25,8 iken, AB ortalaması sadece %11,2” diyerek durumu eleştirdi.
Aynı oran İtalya’da %16,1, Fransa ve İspanya’da %12,3, Almanya’da ise yalnızca %8,8 olarak belirlendi. Bu veriler, Türkiye’nin eğitim ve istihdam alanındaki sorunlarının uluslararası bağlamda ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor.
NE İSTİHDAM EDİLDİLER NE EĞİTİLDİLER
Gökce, ne eğitimde ne istihdamda olan genç nüfusun bu kadar yüksek olmasının ardında yatan sebeplerin önemli olduğunu vurguladı. “Uygulanan eğitim politikaları sürekli değişiyor. Eğitimin niteliğinde yaşanan düşüş nedeniyle gençlerimiz hayata dezavantajlı atılıyor. Ekonomi politikalarındaki uygulamalar da gençlerimizin istihdam edilmesini, nitelikli ve güvenceli işler bulmasını engelliyor” şeklinde konuştu.
YURT DIŞINDA YAŞAMAK İSTİYORLAR
Gerçekleştirilen araştırmalara göre, eğitime devam eden gençlerin en az %53’ünün yurt dışında yaşamak istediğini belirten Gökce, “Yani uygulanan politikalar yüzünden gençlerimiz kendi vatanlarında hak ettikleri hayata kavuşamazken, yetişmiş gençlerimiz de yurt dışında yaşama hayali kuruyor. Ülkemiz beyin göçü nedeniyle geleceğimiz olan gençlerimizi kaybediyor. Gençlerimizi yeniden kazanmak, gençlerin hayallerine yakışan bir Türkiye kurmak zorundayız” değerlendirmesinde bulundu.
Buğra Gökce’nin paylaşımı, Türkiye’nin genç nüfusunun karşılaştığı sorunları ve bu sorunlara yönelik acil çözümlerin gerekliliğini bir kez daha ortaya koymuş oldu.