Sağlıklı yaşamın sanılandan daha da önemli olduğu ortaya çıktı
Sağlıklı yaşam alışkanlıkları, beyin sağlığını olumlu yönde etkileyerek zihinsel işlevleri geliştirir ve hastalıklara karşı korur. Beslenme, egzersiz ve stres yönetimi ile beyin sağlığınızı nasıl güçlendirebileceğinizi keşfedin.
ABD’deki “Neurology” dergisinde yayımlanan bir araştırma, sağlıklı yaşam alışkanlıklarının beyin sağlığı üzerindeki etkilerini ortaya koymaktadır. Araştırmada, 5 yıl boyunca izlenen ve yaş ortalaması 56 olan 316 bin 127 birey incelenmiştir. Katılımcılar, sağlıklı yaşam alışkanlıklarına sahip olup olmamalarına göre “ideal, orta ve zayıf” gruplarına ayrılmıştır. Bilim insanları, bu kişilerin yaklaşık yüzde 1,2’sine inme, bunama ve depresyon tanısı konulduğunu belirtmiş ve bu hastalıkların hangi grupta daha sık görüldüğünü araştırmıştır.
BEYİN SAĞLIĞI HER YAŞTAN İNSAN İÇİN ÖNEMLİDİR
Araştırma, sigara içmeme, yeterli uyku alma, kolesterol ve tansiyon seviyelerinin kontrolü gibi 8 sağlıklı yaşam alışkanlığını baz alarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular, “zayıf” grubundaki bireylerin, “ideal” grubundakilere kıyasla inme, bunama ve depresyon riskinin iki kat daha fazla olduğunu göstermiştir. Ayrıca, “orta” grubundaki bireylerde de bu hastalıklardan birinin ortaya çıkma riskinin, “ideal” grubundakilere göre yüzde 37 daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Ancak, bu sonuçların sağlıklı yaşam alışkanlıklarının eksikliğinin, bu hastalıkların riskini artırıp artırmadığını kesin olarak kanıtlamadığını vurgulamak önemlidir.
Yale Üniversitesi Nöroloji Bölümünde görevli araştırmanın yazarlarından Dr. Santiago Clocchiatti Tuozzo, beyin sağlığının her yaş grubundaki bireyler için kritik öneme sahip olduğunu belirtmektedir. Tuozzo, “Araştırmamız, sağlıklı yaşam tarzı seçimlerinin orta yaşlarda yapılmasının, ilerleyen dönemlerde beyin sağlığı üzerinde anlamlı olumlu etkiler yaratabileceğini göstermektedir.” şeklinde değerlendirmelerde bulunmuştur.