Sudan nüfusunun yaklaşık yüzde 30’u yerinden edildi
Birleşmiş Milletler, Sudan’daki çatışmaların sonuçlarını açıkladı. İnsanlık dramı, insani yardımlar ve uluslararası toplumun rolü üzerine detaylar bu içerikte. Sudan’daki güncel durumu ve çözüm önerilerini keşfedin.
Birleşmiş Milletler, Sudan’da devam eden çatışmalar nedeniyle 11 milyon kişinin ülke içinde yerinden edildiğini ve 3,1 milyon kişinin de ülkeyi terk ettiğini duyurdu. Bu durum, uluslararası toplumu derinden endişelendirmekte.
Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Genel Direktörü Amy Pope, Sudan’a yaptığı ziyarette, ülkedeki mevcut duruma dair önemli açıklamalarda bulundu. Pope, Sudan’da güvenlik durumunun sürekli olarak kötüleştiğine ve bu durumun, özellikle siviller üzerinde büyük bir baskı oluşturduğuna dikkat çekti. Ziyareti sırasında, çatışmalardan etkilenen Sudanlı siviller hakkında üzüntü verici bilgilere ulaştığını belirtti.
Açlık, hastalık ve cinsel şiddetin her geçen gün daha da yaygınlaştığını ifade eden Pope, “Genel Sekreter, yaklaşık 25 milyon insanın acil yardıma ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Bu hafta itibarıyla yerinden edilenlerin sayısı 11 milyona ulaştı. 3,1 milyon kişi, çatışmalar nedeniyle sınırları geçmek zorunda kaldı. Bu, Sudan nüfusunun yaklaşık yüzde 30’unun yerinden edildiği anlamına geliyor. Yerinden edilenlerin yarısından fazlası kadın, dörtte birinden fazlası ise 5 yaşın altındaki çocuklar” şeklinde konuştu.
Amy Pope, tüm savaşların acımasız sonuçlar doğurduğunu kaydederek, “Ancak bu savaşın sonuçları gerçekten korkunç. El Cezire eyaletindeki son cinayetler ve korkunç insan hakları ihlalleri, bu durumun ne kadar vahim olduğunu gözler önüne seriyor. Ayrım gözetmeyen saldırılar düzenleniyor, küçük çocuklar da dahil olmak üzere masum siviller hayatını kaybediyor” ifadelerini kullandı.