Türkiye dünyada zirveye yükseldi

10.04.2025
A+
A-
Türkiye dünyada zirveye yükseldi

Türkiye’de zeytincilik alanında son yıllarda önemli bir gelişim yaşandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Uluslararası Zeytin Konseyi (IOC) verilerine göre, 2001 yılında 99 milyon olan zeytin ağacı sayısı, 2024 itibarıyla 205 milyona ulaştı. Bu iki katı aşan artış, üretim rakamlarına da doğrudan yansıdı.

ZEYTİN ÜRETİMİNDE 6 KAT BÜYÜME

Zeytin üretimi, 2001-2024 yılları arasında yaklaşık 6 kattan fazla artarak 600 bin tondan 3 milyon 750 bin tona yükseldi. Sadece son bir yılda bile yüzde 150’lik bir artış yaşandı. Bu oran, Türkiye’nin Cumhuriyet tarihindeki en yüksek üretim seviyesi olarak kayıtlara geçti.

ZEYTİNYAĞINDA DÜNYA İKİNCİLİĞİ

2024/2025 sezonunda zeytinyağı üretimi 475 bin tona ulaştı. Bu başarı Türkiye’yi dünya sıralamasında ikinci konuma taşıdı. Sofralık zeytin üretimi ise 700 bin tonla yeni bir rekor kırdı. Bu alanda Türkiye, 600 bin tonluk üretimiyle ikinci sırada yer alan Mısır’ı geride bırakarak dünya liderliğine oturdu.

TÜRKİYE, ZEYTİNDE DÜNYA SAHNESİNDE

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, 2007 yılında belirlenen hedeflerin büyük ölçüde aşıldığını belirtti. Türkiye’nin zeytin ağacı sayısını ikiye katlama ve sofralık zeytin ile zeytinyağında dünya sıralamasında ilk sıralarda yer alma hedeflerinin başarıyla gerçekleştirildiğini söyledi. Tan, “Türkiye zeytinin anavatanıdır. Zeytin Anadolu’dan dünyaya yayılmıştır.” ifadelerini kullandı.

HEDEF 250 MİLYON ZEYTİN AĞACI

Mustafa Tan, mevcut 205 milyonluk zeytin ağacı varlığının her yıl arttığını belirterek hedeflerinin 250 milyon ağaç olduğunu vurguladı. Ağaç sayısında Türkiye, İspanya’nın ardından ikinci sırada yer alıyor.

YERLİ ÇEŞİTLER VE AR-GE ÇALIŞMALARI ÖN PLANDA

Tan, yerli zeytin çeşitlerinin korunması ve geliştirilmesine yönelik çalışmaların hız kazandığını belirtti. Yurt dışından getirilen fidanların Türkiye’nin zeytin kimliğine zarar verebileceğini vurguladı. Ayrıca Avrupa Birliği Zeytinyağı Mevzuatı’nda olduğu gibi fiyat regülasyonu, depolama ve üretim desteklerinin Türkiye’de de uygulanmasının sektörün daha sağlıklı büyümesi için önemli olduğunu söyledi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.