Yağışlara sevinmeyin! Türkiye, yeniden kurak döneme girecek
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, Türkiye’nin yakın gelecekteki hava durumu ve iklim değişiklikleri hakkında dikkat çekici bilgiler paylaştı. Son günlerde yağışların artış gösterdiğini belirten Prof. Dr. Türkeş, önümüzdeki 10 gün boyunca, özellikle Batı Anadolu ve Batı ile Orta Karadeniz kıyılarındaki yağışların dışında Türkiye’nin büyük bir kısmında kuraklık sürecinin yeniden başlayacağını ifade etti.
“Ekim ve kasım dönemindeki yağışlarla İzmir’de kuraklığın etkisi azalmış olsa da, uzun süreli kuraklığın etkisi devam ediyor.” diyen Türkeş, bu durumu barajlar, göletler, akarsular ve derelerin su seviyelerinin düşük olmasından, toprak neminin azalmasından, bitki örtüsü ve tarımsal ürünlerin durumundan anladıklarını ekledi.
Hava Durumunda Beklentiler
Prof. Dr. Türkeş, Türkiye’nin kısa bir süre içinde yeni yıldan hemen önce yağışlı hava sistemlerinden yüksek basınç koşullarına geçtiğini söyleyerek, “Yağışlara sevindik fakat Türkiye önümüzdeki 10 gün, ilk birkaç gün Batı Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz kıyıları dışında Sibirya yüksek basıncının etkisinde kalacak.” şeklinde konuştu. Kuvvetli yüksek basınç koşulları nedeniyle de ilk birkaç gün Türkiye’nin batı yarısında beklenen yağışlar haricinde, genel olarak yeniden kurak bir döneme gireceğiz. Hava sıcaklıklarının, en az 10 gün boyunca Kuzeydoğu Anadolu dışında, Türkiye’nin hemen hemen tamamında normallerine göre daha sıcak olmasının beklendiğini belirtti.
Sonbahar Sıcaklıkları ve Deniz Suyu Sıcaklıkları
Türkiye’nin büyük bir bölümünde sonbaharın normalden daha sıcak ve kurak geçtiğini hatırlatan Türkeş, hava sıcaklıklarındaki artışın deniz yüzey suyu sıcaklıklarına da yansıdığını vurguladı. “Karadeniz ve Marmara kıyılarında deniz yüzey sıcaklıkları sonbahar ortalaması 20-23 santigrat derece, Ege kıyılarında 22-24 santigrat derece, Akdeniz’de ise 24-27 santigrat derece olarak kaydedildi.” Ancak bu sonbaharda deniz yüzey sıcaklıklarının, Akdeniz havzasında ve Türkiye kıyılarında normallerinden 1-2 santigrat derece daha yüksek olduğu gözlemlendi. Orta ve Doğu Karadeniz’de ise bu fark 2-3 santigrat dereceye kadar ulaştı.
Türkeş, “Türkiye kıyılarındaki deniz yüzey sıcaklıklarının normallerinden daha sıcak olma durumu ocak ayında da sürecek gibi görünüyor.” dedi ve deniz yüzey sıcaklıklarının hava soğuduğunda birden düşmediğini belirtti. Ocak ayında Türkiye kıyılarında normallerinden 1-3 santigrat derece daha yüksek deniz yüzey sıcaklıkları ile karşılaşma olasılığının yüksek olduğunu söyledi.